FESTIVAL INFO |
GOORBLUES 2009 JUNE 06/07 - GOOREIND (WUUSTWEZEL) reportage:Saturday: Freddie Sunday: witteMVS comments: mail
|
FESTIVAL REVIEW - ZATERDAG 06 JUNI |
6 en 7 juni, het weekend dat Goorblues op de weide tegenover het gekende danscafé ‘’t Goor’ zijn jaarlijks festival organiseert. Vorig haar hadden Paul en Michel het weekend nog netjes ingedeeld in een dagje Blues en een dagje Roots maar voor de editie 2009 hadden ze geopteerd om de 2 dagen gewoon te mixen zodat iedere dag een beetje alles te beleven zou zijn. Wat is het beste? Niemand zal er ooit uitraken maar wat mij betreft geeft een mix op dezelfde dag meer variatie maar wie ben ik… Buiten de tent was er een extra podium opgetrokken om als pauzemuziek dienst te kunnen doen en verder was aan alle voorzienigheden gedacht. Backstage, camping voor de mobilhomes, eetgelegenheid, security incluis ‘Brutus’ de hond en een warme verwelkoming , het was er allemaal en dus waren ze er klaar voor. Door het overdrukke programma en andere verplichtingen waren zelfs de witte en mezelf genoodzaakt geweest om ons op te splitsen en zou ik zaterdag voor mijn rekening nemen… |
ARTIST INFO |
THE SOUTH (B/NL) website |
De aftrap voor dit weekendje Blues & Roots was voorbehouden voor de Belgisch/Nederlandse formatie The South. Deze formatie bestaat uit frontvrouw Janne Swolfs (vocals), Arthur Birzak (guitar), Maurice Leito (bass), Hans Vankerkhof (keyboards), Frans Kwekkeboom (sax) en Gerrie Vanheck (drums). Ik moet eerlijk bekennen dat dit voor mij de eerste maal was dat ik deze formatie aan het werk zou zien al had ik de vocale kwaliteiten van Janne recent hier in’t café al kunnen bewonderen toen ze bij het concert van Reba Russell een klein gastoptreden voor haar rekening had mogen nemen. Hun repertoire gaat tamelijk breed van Little Feat over Willie Dixon en Freddie King naar Willie Deville en wanneer je deze muziek in je valies hebt steken kan het alleen maar goed zijn en toch… ja toch, hebben ook de mensen van The South niets aan het toeval overgelaten en zijn ze richting Gooreind gekomen met extra blazers zodat ze hier garant konden staan voor een vlekkeloos optreden. Negen man op het modium, das nie niks! Dus volle gaaaaz. Blues en swing, het zit allemaal in het programma dat Janne en haar gevolg hier hadden uitgekiend met nummers als ‘Good Time Feeling’, ‘Take The Heat’ en ‘U Can Have My Husband’ dat we kennen van de ondertussen spijtig genoeg overleden Queen Of The Blues…Koko Taylor. Jammer genoeg is er voor de openingbands op een festival altijd wel een ietsje te weinig respect en wordt er in het begin altijd wel wat ‘gesocialized’ iets wat hier op Goorblues niet anders is. Tijdens mijn gesprek met de mannen van Hamme (Blues Aon daa Stoazze) werd mijn aandacht toch weer snel aangescherpt bij de eerste tonen van Billie Holliday’s ‘God Bless The Child’ en niet alleen door het vocale van dit nummer door Janne maar zeker ook door het intens brengen van een trompetsolo om u tegen te zeggen. Dit was alvast klasse! Allee we waren terug in de tent gelokt in plaats van eruit en dit mochten we op de rekening schrijven van The South. Sterke opener voor het festival.
|
ARTIST INFO |
BIG BAYOU BANDITS (B) website my space video1 video2 CD review |
Ook voor de pauzemuziek heeft de organisatie niets aan het toeval overgelaten en hebben ze geopteerd voor de ‘Cajuns’ uit Brugghe. De ‘Big Bayou Bandits’ aan het rootswereldje voorstellen is onnodig maar misschien zitten er hier en daar nog gasten in het bluesmidden die nog niet van dit viertal hebben gehoord. In januari van dit jaar hebben ze in hun ‘habitat’ De Gilde in Oostkamp nog hun voorstelling gehouden van hun CD ‘Cajunbilly’. Yves, Guy, Werner en Jean Luc zijn zowat ‘de’ referentie in België wanneer het over Cajunmuziek gaat. Voor hun optreden op Goorblues is de opzetting een ietsje gewijzigd door ziekte van bassist Werner en neemt Guy dit onderdeel voor zijn rekening en heeft hij daarvoor ‘Big Bertha’ meegebracht uit de verre ‘vloanders’ en samen met hun is de ‘Jan’ meegereisd met zijn mandolin en ‘fiddle’. De weergoden hebben het een beetje laten af weten en daardoor rust de zware taak op de schouders van BBB om toch een beetje zonneschijn onder de mensen te brengen wat ze onmiddellijk proberen te doen met het brengen van hun ‘Big Bayou Breakdown’, een jitterbug met een beetje Tex-Mex in verweven. Wanneer je deze ‘bandits’ nog niet aan het werk hebt gezien valt het meteen op dat Yves op de ‘Cajun accordion’ het ‘patois’ accentje meer dan meester is en brengt hij dit als een echte ‘Acadiën’. Zelfs de ‘Platters’ staan op de setlist van de band en met ‘The Great Pretender’ geven ze hier een ‘full Speed’ versie weg van deze megahit en sluiten ze hun eerste intermezzo af met Hank Williams zijn Jambalaya daardoor het startschot gegeven werd van hun fais dodo.
|
ARTIST INFO |
TANEYTOWN (NL) website my space CD review |
Wanneer we het woord referentie in de mond nemen kunnen we niet om de volgende act heen. Taneytown is op het gebied van Americana zowat de referentie aan het worden in Nederland. Dit energiek vijftal is zowat een kruising tussen Bruce Springsteen en Steve Earl en het is trouwens uit een album van deze laatste dat ze hun groepsnaam hebben gehaald. Ook zij hebben eind vorig jaar een dijk van een album afgeleverd met ‘East Of Everything’ waarvan je de recensie kan lezen in onze Cd rubriek. Edwin Jongedijk: vocals, guitar, Joost Prinsen: guitar, vocals, Benjamin Vernooij: keys, vocals, Martin Wieringa: bass, harmonica, vocals en Niek Stok: drums en vocals brengen veel eigen werk waardoor de aanwezige bluesscéne toch een beetje op hun honger blijven zitten. Nummers als ‘Dog Eat Dog’ uit hun recenste Cd maar ook nummers als ‘Blame It On Jack’ en ‘This Is How I Feel’ uit hun ‘Taneytown’ uit 2006 zijn stevig rockende songs en tonen aan waardoor zij tot de top in Nederland behoren op het gebied van Americana. Spijtig genoeg telt hier voor sommigen het spreekwoord, wat de boer niet kent…, maar dit laat ik zeker niet aan mijn hart komen en geniet met volle teugen van deze krachtige set. Bijna naar het einde toe van hun inbreng komt Michel door het gordijn piepen en zie ik hem instructies geven om er nog een 20-tal minuutjes extra bij te doen wat dan meteen ook de redding brengt voor Tanytown om ook de twijfelaars nog naar hun hand te zetten. Met bekender werk van de ‘boss’ als ‘I’m On Fire’ en een onvermijdelijke Cash-song met 'Folsom Prison Blues' gaat zowat iedereen aan het meedeinen alsof de vorige nummers minder waren. Steengoede Americana en ik hoop dat ze er zodoende toch wel enkele fans hebben door bijgemaakt. Toch een minpuntje… :-) de ‘Paul’ was niet van hoed gaan veranderen en bleef met zijn blueshoedje de teugels in handen houden en zo konden we naar het volgende deel van de fais dodo waar de bandits porbeerden de sfeer er in te houden met de traditional ‘Diggy Liggy Lo waarmee Buck Owens nog een wereldhit mee scoorde gevolgd door een onvervalste cajunwals met het nummer ‘Madame Sosthène’ dat terug te vinden is op ‘Cajunbilly’.
|
ARTIST INFO |
TWELVE BAR BLUESBAND (NL) website my space CD review |
Na het tweede setje van die van ‘Brugghe’ werd het tijd om aan de echte blues beginnen te denken en zag ik de ‘Bohemian Queen’ beginnen openbloeien want zij was toch wel voor 'de' blues naar Gooreind afgereisd. De eerste echte bluesact was weerom weggelegd voor een Nederlandse band en ook zij hebben al enkele jaren duchtig aan hun ‘crossroads’ getimmerd. Toch een beetje spijtig dat onze noorderburen opmerkelijk aanwezig waren op de affiche maar waarbij niet al teveel fans waren afgezakt naar de weide en dat wanneer Nederland maar een boogscheutje is verwijdert. Op CD gebied hebben we de laatste jaren geen reden tot klagen want ook de Twelve Bar Blues Band’ hebben vorig jaar met ‘E-mail From Heaven’ een sterk album afgeleverd. Jan J Scherpenzeel (vocals & harmonica) en Kees Dusink (lead & slideguitar) zijn de twee boegbeelden van deze band en worden geruggensteund door de rhyhtmsectie Patrick "Sideburn" Obrist (bass ) en "Wild" Marcel Bakker op drums. Met de ‘12bar Blues’ uit hun recente Cd en ‘The Blues Has Got Me’ uit hun gelijknamig album gaat het er opeens veel luider aan toe en proberen ze het publiek aan te manen om een stapje naar voren te doen wat maar lukte met een paar enthousiaste aanwezigen. Voor deze ‘oldies’ op gebied van blues (figuurlijk uiteraard) is het spelen als op automatische piloot want de 12 bar blues hebben voor deze formatie geen geheimen meer. We krijgen nog werk van Sony Boy Williamson en ook nog eigen werk met ‘Love Is pain’ een nummer dat we mogen toewijzen aan het duo Scherpenzeel/Dusink en met Elmore James zijn ‘Shake You Moneymaker’ en hun eigenste ‘E-mail From Heaven’ gaan we in volle speed en onder de tonen van Rory Gallagher richting 3de en laatste deel van de fais dodo. Echt warm was het niet, nee eerder fris en een reddende engel was me al een bodywarmer komen aanreiken anders zou ik misschien in de zomer last hebben gekregen van een serieuze onderkoeling maar de koude liet ‘Pocahontas’ buiten niet aan haar hart komen en danste er lustig op de tonen van ‘Allons A Laffayette’ en met een ‘grande promonade’ op ‘One Step A Chaumant’ kwam er een einde voor de Big Bayou Bandits’ die stilaan naar de andere kant van ’t land konden afreizen.
|
ARTIST INFO |
HARMONICA SHAH (US) THE LITTLE BOOGIEBOY BLUESBAND (NL) |
Tijd voor de hoofdact van de avond en al is Harmonica Shah een Amerikaans staatsburger toch laat ook hij zich begeleiden door een band van bij onze noorderburen. The Little Boogieboy Bluesband is voor mij een ongeschreven blad en bij het aanhoren van deze band stijgt het schaamrood me boven de lippen. Hein Meijer aka Little Boogie Boy is de Chicagoblues tot in het kleinste detail meester en geeft een vrolijke en verfrissende indruk op de bühne. In zijn CV kan je lezen dat hij reeds samen speelde met Magic Slim en John Primer en die namen klinken al als een bus. Openen met een klassieker als ‘Mama, Please Talk To Your Daughter’ is dan zeker geen hoge moeilijkheidsgraad voor deze goede band met een repertoire dat ook richting soulblues gaat. Straffe kost is toch wanneer ze een soulsleper uit de zestiger jaren opdiepen van Toussaint McCall en met deze ‘Nothing Takes The Place Of You’ raken ze toch ietwat de sentimentele toets bij mij al blijf ik het originele ongeëvenaard vinden. Een nummers dat trouwens bij regelmaat als ‘closing time’ werd gedraaid bij de legendarische Wolfman Jack Show. I moved your picture From my walls And I replaced them Both large and small And ... poëzie ten top!
In de States wordt Shah in één naam vermeld met zijn ‘partner in crime’ Howard Glazer waarmee hij de CD ‘Deep Detroit’ opnam. Indien we een bluesrichting moeten uitkiezen die door het grote publiek wordt gesmaakt zitten we met de strekking ‘Chicago Blues’ wel gebeiteld want dit genre is altijd wel in één of andere vorm op een festival terug te vinden. Mark (Blues Aon Daa Stoazze) en mezelf hadden de moed al opgegeven om een lachende Shah op de gevoelige plaat vast te leggen en net toen we onze camera aan het opbergen waren kwam er bij Shah een brede smile op zijn gelaat. Dahmed! Met nummers als ‘Down On Bended Knees’, Guilty en ‘Champagne’ zat de eerste dag van het Blues & Rootsweekend van Goorblues er op en worden de honneurs voor Rootsville morgen waargenomen door onze witte. Ikzelf moet als DJ aantreden na het optreden van Buddy Whittington in The Bordeline. (Freddie)
|
'Blues & Roots' op zaterdag.... 't komt dichter bij...
trash?....Bohemian beauty! fais dodo met Pocahontas... |
FESTIVAL REVIEW - ZONDAG 07 JUNI |
Met nog lome leden van een trouwfeest van gisteren, een vriend die na twintig jaren cohabiteren ineens alles op papier wou en dat dan meteen afkondigde door middel van één feestje met alles erop en eraan, en voorzien van alle oren en poten, euhhh..dus ..kwam ik aan in Gooreind. Moeilijk is dat niet voor mij om vinden. Als ik thuis langs mijn achterpoortje vertrek, rijd ik zo los de A12 op in Meise. Buiten de spitsuren is de ring om Antwerpen desolaat gebied. En dan is het nog juist zaak om eens voorbij kleine bareel de afslag naar ’t Goor niet te missen en zijn befaamde danscafé langsheen de chaussée. Al die tijd blijf ik dus op de A12 en het berooft mij van amper een half uurtje van mijn leven. De goden zij geloofd. Maar waar is gretverdomme de rest van blues- en rootsminnend Vlaanderen en België bij extensie ? Liggen zij dan in lethargische onmacht te wachten op het einde der tijden ? Zien zij de engel des wrake reeds opdoemen aan de wazige einder ? Reden te meer om op te staan uit je alkoof en de afstand te vergroten met je spookbeeld. Onderweg zijn is leven. Wij geloven in ‘on the road’ en alles en allen dat dat met zich meebrengt. Wij zinderen, tot de dood ons scheidt. Maar dat, beste vrienden willen we nog niet geweten hebben. |
ARTIST INFO |
MOONLIGHT CRUISERS (US) website my space CD review |
Het podium is net betrokken door een stelletje schorem, tuig van de richel, allochtone rockers uit California...Moonlight Cruisers met Chicano-roots. Maar schijn bedriegt ook hier alweer. Tony Pelayo, de crooner van de gang, is ondanks zijn norse voorkomen, zijn getatoeëerde boomstam-armen en zijn verhangendeid aan tequila, een hoogst beminnelijke kerel, zo een waar je wat aan hebt. En double-bassist Tony Macias, gitarist Al ‘Whirly Fingers’ Martinez en drummer Aaron ‘Redburns’ Martinez zijn al net zo inschikkelijk. Hun muziek is één en al energie, een afwisseling van rockabilly en cumbia. Een mengeling van Paladins en Los Lobos, van Blasters en Blazers. Ze blaken van punkabillity, mariachis op ellentrik en speed, een eruptie van levensgenot. ‘Ablamos español. Ayayayaiii, cantamos en español, tequila está nostr’ agua y los chicharrones estan nos juguetes !’ Back home wordt hun muziek cumbiabilly genoemd, wie zijn wij dan om dat niet te doen ? Bij het inzetten van de Chicharones-song roepen ze dat ze hie-jet zen. Don’t you ? Hie-jet means horny you know ? Ze kunnen al een aardig mondje vloms na twee weken toeren langs velden en beemden. Bravo voor de Cruisers, ze hebben meteen iedereen van koud naar bedrijfswarm. Sommigen overhitten al. |
ARTIST INFO |
THE JUKE JOINT PIMPS (D) website my space CD review |
The Juke Joint Pimps noemen zichzelf een humoristische bluesband. Nu weet iedere niet wereldvreemde burger dat Duitser zijn en humor hebben, quasi onverenigbare kwaliteiten inhouden. Toch slaagden Michaël Wagener en T-man Michalke erin een glimlach op onze lippen te toveren. Een prestatie, toch ? Om ons echter een onbedaarlijke bulderlach te ontlokken, zullen ze nog ettelijke jaren moeten oefenen. Maar we waren zowiezo niet gekomen om stand-up comedians aan het werk te zien. Blues kunnen ze spelen, zowel country als delta als chicago, en gospel, honky tonk en texaanse. “Trouble, Rollin’ and Tumblin’, Tough Enough, Mannish Boy, When the Pimps Go Marchin’ In (humor !!!), Walkin’ by Myself”. Ze spelen een vijfentwintigtal songs, alle uit het verheven repertorium van de verguisde Afro-Amerikaan. Hebben we dan niet veel gelachen, we hebben dan toch alleszins genoten van hun rootsy blues. Houden zo.
|
ARTIST INFO |
THE LOUIS WINDZAK SOULBAND (Sur/Nl) my space |
Talrijk zijn de artiesten die zich een artiestennaam aanmeten, omdat hun eigen naam niet voldoet aan bepaalde marketingvoorwaarden of ronduit belachelijk is. Louis Windzak kan zich dergelijke futuliteiten niet aantrekken. In Suriname zijn het allemaal –zakken. Ik had me in een onbewaakt ogenblik eventjes laten onderuit glijden in de luwte van backstage, om een oogje dicht te knijpen, onder het motto “recupereren als je tijd hebt”. In mijn kortstondige zalige rust, droomde ik van de ongeëvenaarde koning van de soul Music, Otis Redding. Ergens op een festival was hij aan het soundchecken en ik stond erbij. Wanneer kon dat geweest zijn ? Michel vroeg me of het gesmaakt had en ik was plots weer bij de zijne. In de loop van de jaren heb ik geleerd te soezelen met open ogen. En ik kan ogenschijnlijk indommelen en toch elk nummer van een concert horen en registreren. Noodzaak en omstandigheden kweken eigenaardige doch aangepaste vaardigheden. Doch dit betekende dat ik niet had gedroomd. Ik veerde recht en schoot naar frontstage. Wel, wel…dat was de stem van Louis Windzak , zowaar een reïncarnatie van de enige ware. “I Can’t Turn You Loose, These Arms of Mine, Fa-Fa-Fa-Sad Song, Try a Little Tenderness, Pain In My Heart, Dock of the Bay, That’s How Strong My Love Is, Respect, Try a Little Tenderness.” De band opende met “Green Onions” zoals echt, maar er was wel geen Steve Cropper te bespeuren. Er ontbrak wat punch. Maar misschien hadden ze wat meer enthousing van een publiek nodig. Halverwege de set liet Louis’ stem het een beetje afweten. Een verkoudheid ? Of een gemis aan techniek ? Hoe het ook zij, wij hebben genoten. Otis Redding interpreteren is niet van het simpelste dat er op deze wereld is. Daarom…driewerf, jawel. |
ARTIST INFO |
BLUEZILLA (B) website |
Het siert de organisatoren van Goorblues dat ze eigen mensen als top of the bill plaatst. Bluezilla is namelijk aan de Kempische zandgronden ontgonnen in het jaar des heeren 2001. Het achtervoegsel –zilla wordt in het Angelsaksisch toegepast om iets aan te duiden wat groots of monsterachtig is. Een vergrootwoord als het ware, opponent aan verkleinwoordjes eindigend op –je in ’t vloms. Hadden ze de vreselijke Godzilla voor ogen toen ze voor hun naamkeuze stonden ? Het vreselijke monster dat in de fifties en sixties elke dag opnieuw steden als New York en Atlanta terroriseerde in de comic strips van de Herald Tribune en the New Yorker. Of hebben ze zich genoemd naar Mudzilla, de mythische en monsterachtige reuzegarnaal die in de monding van de Mississippi zou gehuisvest zijn ? dat er geen geldige reden en geen wettelijke gronden zijn om te stoppen met het maken van eerlijke en heerlijke blues. Hoewel ze officiëel in 2006 reeds zijn opgehouden te bestaan, laat dat zich amper horen in hun enthousiaste jammen. Als ik hem zo bezig zie, kan ik me niet voorstellen dat zanger/gitarist Stef Peire morgen zijn stratocaster aan de wilgen zou hangen. Niet vóór hij dood is, en dan nog ! En Paul Van Den Berg al evenmin. Ondanks enig onverdiend gezondheidsprobleem, straalt het geluk van zijn wezen als hij met zijn witte flying V, tussen het volk kan laveren. Toetsenman Niels Verheest is verhangen aan zijn kornuiten en weet het juiste instrument toe te voegen aan het nummer dat aan de orde is. En niet te vergeten die rhythm section ! Een stevige steiger die bassist Jan Meyers en drummer Beer Cogen onderbouwen. Met een dergelijke, hechte basis kan men onmogelijk tussen wal en schip sukkelen. Met smaak en vooral een hoge dosis respect voor de originals, weet Bluezilla ons te vergasten op minstens vijfentwintig songs van zeer hoge kwaliteit, ook in hun uitvoering. Laat dat nu door de wol gekleurde standards zijn als “Messin’ with the Kid”, “Crossroads”, “Dust My Broom”, “Bullfrog Blues” of “Sweet Home Chicago”, tevens meezingers van belang, of enkele mooie, zeer dansbare tearjerkers als “Love Her with a Feeling”, “I’ll Play the Blues for You”, “Need Your Love So Bad” of “Every Day I Have the Blues”, het is gemeend. Ze klinken niet als gecloonde en geklooide covers, maar als ingeleefde en aangepaste ‘renditions’ van evergreens met eeuwigheidswaarde. Zoals Clapton en Gallagher het hen al voor deden. Nu we het toch hebben over deze gerenommeerde Britten, Bluezilla klinkt ook zeer Brits, als in de tijd van de Bluesboom, je weet wel, toen de blanke Amerikanen de blues ontdekten via Britse bands als The Bluesbreakers, The Yardbirds, Fleetwood Mac (Peter Green’s) en de Rolling Stones. Dat was tevens onze eerste kennismaking, op dertienjarige leeftijd, met de blues, en het begin van queeste naar de origines van deze prachtige muziek. We zijn er nu nog mee bezig. Het zou spijtig zijn mocht deze band vanaf morgen enkel nog deel gaan uitmaken van een stukje Belgische bluesgeschiedenis, met de datering °2001-†2009 in de titel, en verder niets meer. Sunne (zonde), zeggen ze bij ons.
En sunne ook, mocht dit de laatste editie van Goorblues zijn. Maar begrijpelijk vanuit het standpunt van de sympathieke organisatoren Paul en Michel en al hun naastbestaanden en medewerkers. Want dergelijke bedroevende opkomst zoals we hier dit weekend hebben gekend is een enorme aderlating voor deze mensen, en heus niet alleen financiëel. Ook de inzet en het doorzettingsvermogen hebben een enorme deuk gekregen. Hun vertrouwen in de bluesliefhebber is beschaamd, en terecht. Ik kan alleen maar zeggen, met enig collectief schaamrood op de keunen, proficiat mannen, goed gewerkt en … mijn geijkte hieropvolgende cliché van ‘houden zo’ moet ik schrappen, wegens ongepast. Want dergelijke situatie is niet te houden. witteMVS |
'Blues & Roots' op zondag.... Lovin' blues Goorblues... Bluesmates |
en... 'Chef' Michel in 'Zijn Restaurant'
Brutus is watching!!! Snacks A-Go-Go 'Brown' beauty kon het best hebben... ja meiden... iedereen moet hem leren kennen! bij de les blijven hé.... dit was Goorblues 2009!
|